Bericht bestemd voor stagiairs die zich in 2021 wensen in te schrijven op het Tableau

In deze onverkwikkelijke coronatijden met de voortdurende regeringsmaatregelen die erop gericht zijn om fysieke contacten en samenkomsten zoveel mogelijk te vermijden, is het voor de advocaten-stagiairs niet evident om aan hun stageverplichtingen te voldoen.

Voor een goed begrip, binnen de NOAB gelden de volgende verplichtingen:

– het behalen van het BUBA-attest;

– het behandelen van minstens 5 pro-deo dossiers;

– deelneming aan minimum 10 BJB-zittingen (de Raad heeft het oorspronkelijk minimum van 12 zittingen op de zitting van 7 september 2020 herleid tot 10);

– het bijwonen van of deelnemen aan 3 balie-activiteiten gedurende de 3 stagejaren. Tot de mogelijkheden behoren o.a. aanwezigheid tijdens de Plechtige Openingszitting, de Rouwhulde, de Algemene Vergadering, deelname aan het project De Zitting, de Opendeurdag, de stand van de Orde op Batibouw, het project Advocaat in de school, de Pleitwedstrijd, de betrokkenheid van de advocaat-stagiair bij de werking of het bestuur van de JABkes of het Vlaams Pleitgenootschap, …. (zie PV 14 van 6 maart 2017);

– pleitoefening.

Het is slechts na het voldoen aan deze verplichtingen dat advocaten-stagiairs hun inschrijving op het tableau kunnen vragen.

Wij hebben echter moeten vaststellen dat steeds meer advocaten-stagiairs zich (terecht) vragen stellen over de haalbaarheid van deze verplichtingen in de huidige omstandigheden.

De Raad van de Orde is zich hiervan bewust en heeft het onderwerp besproken tijdens zijn zitting van 1 februari jl.. Het is inderdaad voor advocaten-stagiairs, die zich wensen in te schrijven op het tableau tijdens het kalenderjaar 2021, een moeilijke, zo niet onmogelijke, opdracht is om aan alle stageverplichtingen (vooral  diegenen die een zeker contact met anderen vragen, zoals de BJB-zittingen) te voldoen, gelet op de vigerende Coronamaatregelen.

Deze confraters mogen niet het slachtoffer worden van de huidige Coronacrisis die al voldoende offers van ons allen vergt.

De Raad besliste om voor advocaten-stagiairs die in 2021 in aanmerking komen om hun inschrijving op het tableau  te vragen, een zekere flexibiliteit te aanvaarden.

Concreet:

– het BUBA-attest blijft uiteraard vereist;

– het aannemen en behandelen van 5 pro-deo dossiers in diverse materies is geen onoverkomelijke vereiste. Deze verplichting blijft dus behouden. De Raad herinnert eraan dat het niet vereist is dat deze 5 pro-deo dossiers ook effectief afgehandeld/afgesloten zijn;

– aangezien  er sedert enkele maanden geen BJB-zittingen meer kunnen plaatsvinden, zal de Raad voor de berekening de pro rata regel toepassen. De betrokken advocaat-stagiair dient bijgevolg minstens aan 5/6 BJB-zittingen deel te nemen. Bij de beoordeling zal  de Stagecommissie een passende flexibiliteit tonen. De Raad verzoekt  de advocaten-stagiairs die zich in deze situatie bevinden,  steeds een korte motivering op te nemen bij hun aanvraag tot inschrijving op het tableau en te specifiëren welke en hoeveel zittingen zij hebben  gevolgd (door bijvoorbeeld te verwijzen naar de Coronacrisis); het bijvoegen van het  verslag van het sectiehoofd blijft noodzakelijk.

– wat de extra evenementen betreft, herinnert de Raad eraan dat  het de stagiairs toegelaten is eigen suggesties te doen en voorstellen naar voor te brengen die door de Stagecommissie/Raad kunnen aanvaard en gelijkgeschakeld worden met een verplichte activiteit (zoals bv. de quiz georganiseerd door de JABKES). Het minimum aantal blijft op 3 behouden, maar ook hier zal de Stagecommissie zich flexibel opstellen;

– voor de advocaten-stagiairs, die voor de gerechtelijke vakantie hun aanvraag moeten indienen, zal de pleitoefening virtueel plaatsvinden. Meer informatie hieromtrent zal volgen. Voor de advocaten-stagiairs, die hun aanvraag moeten indienen na het gerechtelijk verlof, zal de pleitoefening in principe op de normale manier kunnen doorgaan. Indien de opgelegde Coronamaatregelen dit toch zouden vereisen, zal ook voor hen een oplossing gezocht worden. Deze verplichting blijft dus zeker gelden.

Wij hopen hiermede voldoende klaarheid te hebben geschapen en de grootste onrust onder de betrokken advocaten-stagiairs te hebben weggenomen.

Leve de Balie.

Contact

Nederlandse Orde van Advocaten
bij de balie te Brussel
Gerechtsgebouw
Poelaertplein
1000 Brussel

Tel. 02/508 67 62
Fax 02/514 22 66
orde@baliebrussel.be

KBO nr: 248012469

 

balie logo

main_nav_private