DIApositief

DIApositief

Met het project DIApositief wil Balie Brussel jongeren met een migratieachtergrond warm maken voor een carrière in de advocatuur. Advocaten met een vreemde origine zijn ondervertegenwoordigd bij de Nederlandse Orde, en dat terwijl maar liefst 82,5% van de Brusselse bevolking een migratieachtergrond heeft. 

De reden daarvoor is volgens Mr. Sevda Karsikaya, directrice van DIApositief, vaak te zoeken bij het onderwijs zelf. “Jongeren met een migratieachtergrond die naar het hoger of universitair onderwijs willen doorstromen, worden weinig of niet gemotiveerd. Ons project wil een brug vormen naar het onderwijs.”  Daarom zette Balie Brussel het project DIApositief op.   

Advocaten scholen bezoeken in Brussel, Halle en Vilvoorde om laatstejaarsstudenten humaniora met een immigratieachtergrond te sensibiliseren voor een studie rechten en, in het verlengde daarvan, een carrière in de advocatuur te ambiëren. De belangstellenden worden eerst in contact gebracht met de verschillende actoren van de gerechtelijke wereld, zoals advocaten, magistraten en het parket, en schrijven daarna een essay over de rechtsstaat die door een jury wordt beoordeeld. De balie betaalt de volledige rechtenstudie van de eerste laureaat, neemt het studiegeld en de cursussen ten laste, financiert een laptop voor de student, en stelt coaches ter beschikking. Andere laureaten ontvangen ook een prijs. Inmiddels studeren 4 Brusselse jongeren rechten dankzij de financiële steun van de balie.  

Contactgegevens toevoegen directrice DIApositief: Mr. Sevda Karsikaya
avocat@karsikaya.be
Tel:    +32 (2) 215 43 80
Gsm: +32 (0) 484 570 372