Uitkijken voor potentieel malafide financiële voorstellen van nieuwe cliënten

De leden van de Orde moeten alert zijn voor financiële operaties die nieuwe cliënten voorstellen af te sluiten. Bepaalde confraters worden geconfronteerd met verzoeken van (voor hen) onbekende potentiële cliënten, die hen vragen geld te storten aan derden via hun derdenrekening.

De opdrachtgevers gebruiken allerlei vleierij en smoezen die de advocaat over de streep moeten trekken. Niet zelden roepen zij de noodzaak voor discretie in en hopen zij met hun verhaal medelijden op te wekken. In andere gevallen luidt de uitleg dat wat zij vragen een gebruikelijke werkwijze is in “dat type” internationale handelstransacties. Soms – maar niet altijd – krijgt de advocaat een aantrekkelijke vergoeding aangeboden, wat bij hem of haar een bijkomende bekoring moet doen ontstaan om medewerking te verlenen aan de transactie.

Advocaten moeten bijzonder op hun hoede zijn bij dergelijke voorstellen, zeker wanneer zij uitgaan van lieden die zij nog niet kennen als cliënt, als de bedragen verdacht voorkomen, als de landen van waaruit de gelden komen (of waar zij naartoe moeten) geen landen zijn waarmee de advocaat gewoon is zaken te doen, of als er geen sluitende economische uitleg kan gegeven worden voor de transactie.

Het zeer reële gevaar is dat dergelijke operaties zuivere witwastransacties zijn. Uiteraard moet de advocaat zich daarvan afzijdig houden en, indien ertoe aanleiding bestaat, ervan melding maken aan de stafhouder.

Het is bijzonder gevaarlijk zaken te doen met witwassers. De advocaat die er zich aan bezondigt kan terechtkomen in een crimineel raderwerk. Na een eerste foute transactie wordt de advocaat onder druk gezet om nog meer dergelijke transacties af te sluiten. De advocaat kan geen kant meer op en raakt gevangen in een valstrik waaruit hij of zij geen uitweg meer vindt.

Het valt op dat de eerste doelwitten van witwassers niet zelden advocaten zijn die alleen werken of er een relatief geïsoleerde praktijk op nahouden. Stel u dus bij ongewone verzoeken de juiste vragen: Waarom komt deze cliënt uitgerekend bij mij? Welke is de waarschijnlijke oorsprong van het geld? Waar moet het geld heen? Welke is de onderliggende transactie en is deze logisch en begrijp ik ze volledig? Is de transactie gebruikelijk in mijn praktijk? Zijn betaler en ontvanger gevestigd in landen waarmee ik regelmatig zaken doe? Welke is de reputatie van deze landen? Heb ik de cliënt behoorlijk geïdentificeerd conform de witwaswetgeving? Bezin eer je begint…

Contact

Nederlandse Orde van Advocaten
bij de balie te Brussel
Gerechtsgebouw
Poelaertplein
1000 Brussel

Tel. 02/508 67 62
Fax 02/514 22 66
orde@baliebrussel.be

KBO nr: 248012469

 

balie logo

main_nav_private