Inlichtingen over gedetineerden onder medisch isolement

Gelet het toegenomen aantal COVID-19 besmettingen in de buitenwereld, werden onze procedures voor inkomende gedetineerden verstrengd op basis van nationale richtlijnen.
Door enkele recente beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad hebben enkele wijzigingen geleid tot verstrengingen van een aantal maatregelen.

Een gedetineerde die binnenkomt (uit staat van vrijheid, terugkeer verlof/uitgaanspermissie) wordt in medische isolatie geplaatst.
Totdat de resultaten van de Covid-19 testing gekend zijn of gedurende veertien dagen blijft dit zo. Het is de dokter die de opheffing van het medisch isolement beslist.

Consultatie advocaat:
De portier informeert de advocaat van het medisch isolement van zijn cliënt en adviseert hem telefonisch overleg. De gedetineerden hebben (behalve voor de annexe/de gedetineerden krijgen 10euro belkrediet) telefoon op cel. De advocaat kan een boodschap achterlaten indien gewenst. Indien de advocaat alsnog zijn cliënt wil zien kan dit op de vleugel zelf maar dient hij zich zelf te voorzien van een FFP2 masker. De portier verwittigt de vleugel.

De tuchtprocedures gaan door in een lokaal in de vleugel zelf.
Indien de gedetineerde hierbij beroep wenst te doen op zijn advocaat, wordt de advocaat ingelicht van het regime medisch isolement van zijn cliënt en wordt hem geadviseerd telefonisch bijstand te verlenen. Indien de advocaat deze optie kiest wordt hij tijdens de tuchtzitting opgebeld.
Indien een advocaat weigert aanwezig te zijn, kan de tuchtzitting doorgaan in afwezigheid van de advocaat en wordt hiervan melding gemaakt.
Indien de advocaat op de tuchtzitting aanwezig wil zijn, dient hij zich te voorzien van een FFP2 masker.

Uithalingen/paleizen:
Beslissingen voor gedetineerden onder medisch isolement worden door de dokter genomen. Uithalingen zoveel als mogelijk te vermijden, indien nodig via ambulance. Indien gewenst of gevraagd levert de dokter een attest af.
Indien de gerechtelijke autoriteiten wensen dat de gedetineerde in kwestie op de zitting aanwezig is, wordt de gedetineerde in kwestie overgebracht per ambulance.

Contact

Nederlandse Orde van Advocaten
bij de balie te Brussel
Gerechtsgebouw
Poelaertplein
1000 Brussel

Tel. 02/508 67 62
Fax 02/514 22 66
orde@baliebrussel.be

KBO nr: 248012469

 

balie logo

main_nav_private